Wie niet waagt, wie niet wint: hoe mijn tante een plek bij de inhuldiging veroverde.

Geen lintje of uitzonderlijke prestaties, toch is mijn ‘doodgewone’ Friese tante als burger bij de inhuldiging aanwezig. Hoe ze dat voor elkaar kreeg? Met een vleugje lef en veel eigenheid. Een typisch voorbeeld van invloed vanuit kracht.

Mijn tante is altijd al fan van het koningshuis. 33 jaar geleden stond ze erbij op de Dam. Hoe geweldig zou het zijn als ze nu weer bij zo een historisch moment aanwezig kan zijn? Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Op de radio hoorde ze eerste kamer voorzitter de Graaf vertellen dat er 500 burgers bij de kroning aanwezig zullen zijn.  “Zou je dat wat lijken?”, vroeg mijn Oom. “Nou ja!”, antwoordde mijn Tante.  “Hoe gaan we dat doen?”, was de vraag.

Nu wil het geval dat mijn Tante de interim burgemeester van haar stad had leren kennen op de publieke tribune van de gemeenteraad. De vriendelijk man kwam iedereen voor de start een handje geven. Na afloop bedankte mijn tante hem voor dit gebaar en merkte meteen een puntje op met haar klassieke oog voor detail. De ambtsketting, die hing niet goed en dat is toch jammer. De volgende dag toog mijn tante met naald en draad naar het stadshuis. De boomlange man moest op een stoel gaan zitten, zodat mijn kordate tante zijn ketting kon aanpassen. Sindsdien is ze tevreden als ze zijn foto in de krant ziet. De ketting hangt weer goed.

Die ontmoeting gaf mijn Tante het lef om hem een brief te sturen. Zou hij niet willen bemiddelen om te zorgen dat zij in de Nieuwekerk aanwezig kon zijn? Kennelijk was ze de enige uit de omgeving die op dat idee was gekomen. Zoals ze zelf zegt heeft ze geen bijzondere prestaties geleverd, maar  de plichten van het leven op zich genomen en klaar gestaan voor iedereen. Door een gok te wagen met wat lef, won ze een plek bij de kroning. Als haar nicht zit ik natuurlijk aan de buis gekluisterd op zoek naar haar roze jasje.

 

Leave a comment


Name*

Email(will not be published)*

Website

Your comment*

Submit Comment

Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (32)

twitter-widget.com